
Een culturele roadtrip door Duitsland: drie dagen vol inspiratie
17 januari 2025 door Michel SchreursOnze reis begon in Stuttgart, bij het Porsche Museum. Dit museum voelt als een futuristisch kunstwerk, al voordat je naar binnen gaat. Binnen ontdek je hoe Porsche zich niet alleen als automerk heeft ontwikkeld, maar ook als icoon in design en techniek. Elke auto vertelt zijn eigen verhaal, niet alleen over snelheid of prestaties, maar over visie en doorzettingsvermogen. Het museum slaagde er uitstekend in deze verhalen over te brengen. Dat is wat een goed museum doet: het pakt je.
De tweede dag begonnen we in Ingolstadt bij het Audi Museum. Dit museum is compact, met een focus op de geschiedenis en ontwikkeling van de Duitse autofabrikant. Je loopt - letterlijk en figuurlijk - door de geschiedenis van Audi en toont uitstekend hoe de auto-industrie zich heeft ontwikkeld.
Vervolgens reden we naar München, waar het BMW Museum en BMW Welt op ons wachtten. Het museum is een ode aan elegantie en techniek, en de tentoonstellingen zijn verrassend meeslepend en zeer 'museaal' ingericht. Het meest opvallend was hoe toegankelijk het museum was: of je nu een autoliefhebber bent of niet, de verhalen achter de voertuigen spreken tot de verbeelding. BMW Welt was de perfecte afsluiting van de dag – een modern, gratis toegankelijk centrum waar de nieuwe modellen van de BMW-groep worden getoond. Het is niet écht een museum, maar er is genoeg te zien.
De laatste dag bracht ons terug naar Stuttgart, naar het Mercedes-Benz Museum. Hier voelde het alsof ik door de tijd reisde. Van de eerste Benz Patent-Motorwagen tot de meest futuristische concepten – het museum is opgezet als een reis door de geschiedenis van mobiliteit. Wat mij erg aansprak, was dat ze het bespreken van hun rol in de tweede wereldoorlog niet schuwden. Onomwonden werd beschreven hoe Mercedes de nazi's voorzag van voertuigen - zowel civiel als militair. Dat is lef hebben, als merk.
Wat deze reis me heeft laten zien, is dat musea een krachtig middel zijn om verhalen te vertellen, om mensen te inspireren en om verbinding te maken met cultuur, op welke manier dan ook. Of je nu een passie hebt voor techniek, design, of gewoon nieuwsgierig bent – musea bewijzen keer op keer dat er altijd iets te ontdekken valt.
Dus, voor iedereen die denkt dat musea stoffig of saai zijn: stap in de auto, pak een kaart en ga op ontdekkingstocht. Deze reis heeft me wéér laten zien dat musea voor iedereen zijn, en dat ze je altijd weten te verrassen.


Wat blijft hangen na het applaus: nieuwe meetmethode brengt theaterimpact in kaart
Wat doet een avond theater met een mens? Met het project Beyond Applause ontwikkelden BUas, Chassé Theater en Parkstad Limburg Theaters een nieuw instrument dat inzicht geeft in de impact van podiumkunst op bezoekers.

De mooiste dino was de uitgang
Gisteren zat ik, ondanks beter weten, toch weer in de bioscoop bij een nieuwe Jurassic-film. Jurassic World: Rebirth, ditmaal. De zevende alweer. Zeven. Een getal dat je eerder associeert met iets volmaakts, afgeronds, iets wat tot rust is gekomen. Maar nee, hier zijn we dan: weer op een eiland, weer met een team vol personages die na vijf minuten praten al dood mogen, en weer met dinosauriërs die vooral uit pixels lijken te bestaan en, misschien wel het ergste, geen enkel gevoel van verwondering meer oproepen.
Het CultuurWerkt! Magazine is voortaan te lezen zonder in te loggen. Wil je graag profiteren van ons culturele aanbod? Dat vind je voortaan in de Alleo app.