Georg Friedrich Händel: Een barokmeester

11 juli 2023 door Redactie CultuurWerkt!
Het was een ijzige winterochtend in het bruisende 18e-eeuwse Londen. Terwijl dikke mist de straten omhulde, ontwaakte de stad uit haar nachtelijke sluimering. Achter een smeedijzeren hek in een statig herenhuis zat een man met een bezeten blik in zijn ogen te werken aan een meesterwerk dat de wereld zou betoveren: Messiah.

Georg Friedrich Händel, geboren op 23 februari 1685 in het Duitse Halle, was een componist die zijn stempel heeft gedrukt op de muziekgeschiedenis. Hoewel zijn vroege jaren werden gekenmerkt door een strijd tussen zijn vader, die hem een carrière in de rechten wilde opdringen, en zijn eigen passie voor muziek, wist Händel uiteindelijk zijn ware roeping te volgen.

Op jonge leeftijd toonde Händel al een opmerkelijk muzikaal talent. Hij begon zijn muzikale opleiding op het klavier en orgel en al snel bleek hij een virtuoos te zijn. Op 18-jarige leeftijd vertrok hij naar Hamburg, waar hij zichzelf verder ontwikkelde als componist en musicus. Zijn talent werd al snel erkend en hij werd benoemd tot violist in het operahuis van Hamburg.

Na enige tijd in de Duitse stad te hebben doorgebracht, besloot Händel zijn horizon te verbreden en reisde hij naar Italië. Daar maakte hij kennis met de rijke barokmuziektraditie en raakte hij geïnspireerd door de werken van Italiaanse meesters zoals Corelli, Scarlatti en Vivaldi. Händel componeerde talloze opera's, oratoria en kamermuziekstukken tijdens zijn verblijf in Italië, waarmee hij zijn stijl verfijnde en zijn muzikale vocabulaire uitbreidde.

In 1710 vestigde Händel zich in Londen, waar hij zijn grootste successen zou behalen. Hij werd al snel een gevierd componist en werd benoemd tot hofcomponist voor koning George I van Engeland. Händel's opera's, zoals Rinaldo en Giulio Cesare, waren enorm populair en zijn muziek werd bewonderd om zijn dramatische kracht en emotionele diepgang.

Messiah: een uniek meesterwerk

Terwijl Händel zich concentreerde op het schrijven van Messiah, een religieus meesterwerk dat het leven en de dood van Jezus Christus uitbeeldt, kon hij de muziek als het ware al horen weerklinken in zijn hoofd. Zijn handen vlogen over het papier terwijl hij melodieën en harmonieën uit zijn ziel op het blad zette. Het was alsof hij een directe lijn had met goddelijke inspiratie.

Wat Messiah bijzonder maakt, is de unieke combinatie van barokgrandeur en diepgaande emotie. Het stuk zit vol dramatische momenten, van de majestueuze opening van het Hallelujah-koor tot de tedere klanken van het aria "I know that my Redeemer liveth". De muziek roept beelden op van bijbelse taferelen, van de geboorte tot de kruisiging en uiteindelijk de verrijzenis van Christus.

Wat Messiah nog extra opmerkelijk maakt, is dat het vaak wordt beschouwd als de ultieme kerstcompositie. Hoewel het werk het leven van Jezus in zijn geheel omvat, is het specifieke deel dat gericht is op zijn geboorte bijzonder aangrijpend. Het beroemde koor "For unto us a Child is born" en het innige "Glory to God in the highest" roepen een gevoel van vreugde en verwondering op dat perfect past bij de kerstperiode. Het is alsof Händel met zijn muziek de essentie van kerst heeft weten te vangen.

Tijdloze schoonheid

Nu, bijna drie eeuwen later, wordt Messiah nog steeds over de hele wereld uitgevoerd en bewonderd. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands maakt zich op voor betoverende uitvoeringen in de decembermaand. Deze getalenteerde musici hebben een reputatie opgebouwd voor hun meeslepende interpretaties van klassieke werken, en hun uitvoering van Messiah belooft niet anders te zijn. Met de getalenteerde solisten Olga Zinovieva (sopraan), Melina Meschkat (alt), Martinus Leusink (tenor) en Thilo Dahlmann (bas), zullen ze het publiek meenemen op een emotionele reis door de betekenisvolle muziek van Händel.

Ga met voordeel

Een speciale tip voor de lezers die deze meeslepende uitvoering niet willen missen: als lid van CultuurWerkt! kun je nu kaarten bestellen met een aantrekkelijk voordeel van maar liefst 50%. Grijp deze kans om je onder te dompelen in de majestueuze wereld van Händels Messiah en laat je betoveren door de kracht van zijn muziek. Ervaar de tijdloze schoonheid van Messiah en laat je meevoeren op een reis vol emotie en prachtige muzikale momenten.

Messiah - G.F. Händel boeken

Bestel nu met 50% voordeel! Daarnaast ontvang je een GRATIS geschenkpakket met tekst- & programmaboek, CD, een link naar de muziek en een cadeaucheque.

Meer informatie & boeken

?