
Glitter en glamour: de betoverende historie van het Filmfestival van Cannes
20 september 2023 door Redactie CultuurWerkt!Het verhaal begint in 1939, wanneer het allereerste Filmfestival van Cannes gepland stond om te worden gehouden als reactie op het Venetië Filmfestival dat onder controle stond van Mussolini's Italië. Helaas gooide de Tweede Wereldoorlog roet in het eten en werd het festival uitgesteld. Pas in 1946 (op 20 september, vandaag dus) vond het festival daadwerkelijk plaats in de schilderachtige Franse kustplaats Cannes. Een rode loper, zij het bescheiden, was uitgerold en er werden slechts 18 films vertoond uit diverse landen.
De introductie van de Gouden Palm in 1955 markeerde een keerpunt in de geschiedenis van het festival. Deze felbegeerde prijs voor beste film werd het boegbeeld van Cannes en leverde de winnaar wereldwijde erkenning op. Het prestige van de Gouden Palm motiveerde filmmakers om hun beste creaties naar het festival te brengen, wat resulteerde in een scala aan meesterwerken die tot op de dag van vandaag worden geëerd.
In de jaren 60 en 70 ontpopte Cannes zich tot een broedplaats van artistieke rebellie en sociale revoluties. Filmmakers zoals Jean-Luc Godard en François Truffaut stonden aan de frontlinie van de Franse Nouvelle Vague, waarbij ze de traditionele filmconventies uitdaagden en nieuwe wegen insloegen. Cannes werd een podium voor deze gedurfde filmmakers om hun stem te laten horen en de grenzen van het medium te verkennen.
Naarmate de jaren verstreken, evolueerde het Filmfestival van Cannes tot meer dan alleen een showcase van films. Het werd een cultureel spektakel waar mode, glamour en roem net zo belangrijk werden als de films zelf. De rode loper transformeerde tot een wereldwijd podium voor couture en stijl, met beroemdheden die schitterden in hun meest verfijnde en unieke outfits.
Met de opkomst van de globalisering groeide het Cannes Filmfestival uit tot een wereldwijd fenomeen. Filmmakers uit alle uithoeken van de wereld streefden ernaar hun werk te presenteren aan het internationale publiek en de kritische ogen van de juryleden. Het festival werd een katalysator voor culturele uitwisseling en een viering van diversiteit in film.
Nu, anno 2023, blijft het Filmfestival van Cannes een baken van creativiteit en excellentie in de filmindustrie. Het blijft de grenzen verleggen, nieuwe talenten ontdekken en de kracht van cinema vieren. Terwijl de wereld verandert, blijft Cannes trouw aan zijn missie om de magie van film levend te houden.
In de straten van Cannes vermengen zich geschiedenis en moderne glans, net zoals het festival zelf. Terwijl de rode loper wordt uitgerold en de camera's flitsen, herinnert het Filmfestival van Cannes ons eraan waarom we verliefd werden op cinema - vanwege zijn vermogen om ons te betoveren, te verbinden en te inspireren, jaar na jaar, film na film.
Fotografie: Christophe Bouillon / FDC

Sisterhood als strijdmiddel: ‘A plastic state of mind’ raakt je recht in het hart
In ‘A plastic state of mind’ vertelt regisseur Gavin-Viano met een all female cast een indringend verhaal over overleven, veerkracht en verbondenheid tijdens de Tweede Liberiaanse oorlog. Een voorstelling die niet alleen confronteert, maar ook ontroert, prikkelt en troost biedt.

Op blote voeten over glas: GeoFort laat jongeren bouwen aan een kleurrijker toekomst
Met het zomerse project “Glas als Grondstof” slaat GeoFort een brug tussen duurzaamheid, kunst en educatie. Jongeren werken met afgedankt glas aan nieuwe kunstwerken voor het unieke blotevoetenpad op het fortterrein, onder begeleiding van kunstenares Moos.
Het CultuurWerkt! Magazine is voortaan te lezen zonder in te loggen. Wil je graag profiteren van ons culturele aanbod? Dat vind je voortaan in de Alleo app.