Herinneringen die je een leven lang bijblijven

01 augustus 2023 door Michel Schreurs
Vaak is de liefde voor cultuur iets dat je met de paplepel wordt ingegoten. Als je op jonge leeftijd al meegenomen wordt naar theaters, concertzalen en musea dan is de kans groot dat je op latere leeftijd ook makkelijk de drempel overstapt. Maar wat nou als je nog nóóit bent geweest, is het dan ook zo’n kleine stap?

Volgens het Fonds voor Cultuurparticipatie zijn 6,4 miljoen Nederlanders cultureel actief in hun vrije tijd. Een prachtig aantal, maar dat betekent alsnog dat twee-derde dat niet is! De redenen? Die lopen uiteen.

Onbekendheid

Veel mensen die nog nooit in een museum of theater zijn geweest vinden het intimiderend om zo’n instelling binnen te gaan. Wat wordt er van je verwacht? Wat is normaal? Waar moet ik heen? Voor de doorgewinterde cultuurliefhebber lijkt het allemaal zo logisch.

Eerder dit jaar ervaarde ik zelf dat het niet zo logisch is. Ik nam toen mijn zwager (een jonge twintiger) mee naar een museum. Voor we de deur uitliepen smeedde hij al plannen voor zijn volgende bezoek. Maar of hij uit zichzelf was gegaan? Ik betwijfel het … En voor ons beide is dit een mooie herinnering.

Dus, een oproep: neem eens iemand mee. Wedden dat het voor jullie beide een onvergetelijke ervaring wordt?

Kosten

Een avond naar een waanzinnige musical vergeet je niet snel. Maar de prijs is toch wel een dingetje, want je bent zo 40 euro per ticket kwijt … of meer, als je graag op de eerste rang zit.

(Overigens zijn de kosten voor een musical heel goed uit te leggen, als je bedenkt hoe arbeidsintensief een productie is.)

Als je graag minder wil uitgeven aan een theaterbezoek, is het slim om tóch eens naar de tweede of derde rang te kijken. Dan heb je ook nog een fijne avond, dat beloof ik je. Of kijk eens naar de kleinere theatermakers. Ook daar ben je vaak wat voordeliger uit.

Ook in Nederland is er genoeg gratis cultuur te bezoeken. Bijvoorbeeld het Binnenvaartmuseum in Dordrecht of Futureland in Rotterdam. Maar ook op Theaterflix is er een leuke selectie theaterregistraties te bekijken.

En stel nou dat je werkgever een CultuurWerkt!-abonnement afgesloten heeft, dan kom je helemaal goed weg. Met kortingen tot 50% en wekelijkse winacties wordt cultuurbezoek een stuk bereikbaarder!

Vooroordelen

“Ik heb niks met cultuur”

Zo af en toe hoor ik iemand het zeggen, als ik vertel over mijn baan bijvoorbeeld.

“Hoe bedoel je?”

Dan ga ik graag het gesprek aan, want het kan toch niet zo zijn dat je werkelijk niets cultureels leuk vindt?

“Nou, kunst en zo. Niet mijn ding.”

Ah, dat kan. Want niet alle cultuur is voor iedereen. Zoveel mensen, zoveel wensen! Als je het festival Tuckerville niks vindt, is Händel’s Messiah misschien iets voor je. Wellicht is een stuk als Bloedbruiloft niet je ding, maar wil je wél graag met je gezin naar Disney Winnie de Poeh.

We geloven erin, met het hele team, dat je moet zien wat er is om geactiveerd te worden. Daarom steken we veel tijd in onze e-mailings en zit er een CultuurWerkt!-app in het vat. Zo zorgen we dat een zo breed mogelijke doelgroep in contact komt met de mooiste kunst en cultuur.

De conclusie is duidelijk: cultuur is voor een steeds grotere toegankelijk en relevant, ongeacht je achtergrond of voorkeuren. En waar dat nog niet het geval is, heeft de sector (en wij!) de taak om eraan te werken. Want herinneringen die je een leven lang bijblijven, die gun ik iedereen.

Foto: Museum Kaap Skil, Oudeschild (Texel)

Michel Schreurs is directeur-bestuurder van Stichting CultuurWerkt! en schrijft maandelijks een column over wat hem bezighoudt.