Van vacature tot verbinding: employer branding

15 januari 2024 door Michel Schreurs
In de eerste drie kwartalen van 2023 waren er gemiddeld 119 vacatures per 100 werkzoekenden. Een cijfer dat aantoont dat de strijd om talent heviger is dan ooit tevoren. Werkgevers staan voor de uitdaging om niet alleen geschikt personeel te vinden, maar ook om ze aan hun organisatie te binden. In deze context spelen aspecten als werkgeluk, vitaliteit, en een aantrekkelijke werkomgeving een cruciale rol.

Employer branding, het doelbewust vormgeven van het werkgeversimago, wordt steeds belangrijker. Werkgevers staan voor de uitdaging niet alleen gekwalificeerde medewerkers aan te trekken, maar ook deze talenten te behouden. In dit artikel verkennen we de algemene effecten van employer branding en bieden we tips om dit te verbeteren.

Effecten van employer branding
  • Aantrekken van talent: Een sterk employer brand maakt een organisatie aantrekkelijk voor potentiële kandidaten. Het vergroot de zichtbaarheid op de arbeidsmarkt en trekt talent aan dat zich aangetrokken voelt tot de waarden en cultuur van de organisatie.

  • Behoud van medewerkers: Een positief werkgeversimago versterkt de binding met huidige medewerkers. Werknemers voelen zich trots om deel uit te maken van een organisatie die gewaardeerd wordt en die zich inzet voor hun welzijn.

  • Verbetering van bedrijfsprestaties: Werknemers die trots zijn op hun werkgever zijn over het algemeen meer betrokken en gemotiveerd. Dit leidt tot een verbetering van de algehele bedrijfsprestaties.

Tips om employer branding te verbeteren
  • Authenticiteit: Een sterk employer brand is gebaseerd op de authentieke identiteit van de organisatie. Wees eerlijk over de bedrijfscultuur, waarden en missie. Creëer een imago dat overeenkomt met de werkelijkheid.

  • Communicatie: Investeer in heldere en consistente communicatie. Communiceer niet alleen externe successen, maar betrek medewerkers ook bij interne prestaties en vier mijlpalen. Dit creëert een gevoel van trots en betrokkenheid.

  • Werknemersbetrokkenheid: Betrek medewerkers bij de ontwikkeling van het employer brand. Vraag om feedback en luister naar hun perspectieven. Werknemers die zich gehoord voelen, dragen bij aan een positief werkgeversimago.

  • Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden: Bied competitieve en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Dit kan variëren van flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden tot aantrekkelijke secundaire voorwaarden zoals gezondheidsprogramma's en professionele ontwikkelingsmogelijkheden.

De toekomst

Bouwen aan je werkgeversmerk doe je niet alleen voor de korte termijn, maar juist voor de toekomst. Als je investeert in je team, verdien je dat terug. Door loyaliteit, maar ook omdat het eenvoudiger wordt om nieuwe mensen te werven. Juist nu er veel spanning op de arbeidsmarkt te bespeuren valt, haal je voordeel uit je inspanningen.

Bij CultuurWerkt! hebben we weinig moeite om vacatures op te vullen. Dat heeft natuurlijk met onze branche te maken (wat is er nou leuker dan werken in de cultuursector?), maar ook door na te denken over arbeidsvoorwaarden die verder gaan dan alleen een fatsoenlijk salaris en reiskostenvergoeding. Het feit dat je dit artikel leest, toont aan dat je minstens op de goede weg bent.

Denk aan je doelgroep

We zeggen het vaak: niet elke medewerker vindt hetzelfde van belang. Een echte sportfanaat traint misschien liever dan dat hij of zij in het theater plaatsneemt. En mij vind je echt niet vóór het werk in de sportschool, zoals mijn partner wel regelmatig doet.

Het credo is maatwerk. Zorg voor een breed aanbod aan arbeidsvoorwaarden, die aansluiten bij fysiek én mentaal welzijn. Combineer dat met een authentiek werkgeversmerk en je hebt de winnende combinatie in handen. Vergrijzing? Krappe arbeidsmarkt? Geen zorgen, want jij bent voorbereid!

Wil je graag verder praten over employer branding, werkgeluk en vitaliteit? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.