Het kunstcentrum van Amsterdam

30 augustus 2022 door Michel Schreurs
De Westergasfabriek was ooit een steenkoolfabriek die werd gebouwd om de straten van Amsterdam te verlichten. Culturespaces heeft deze bijzondere locatie nieuw leven ingeblazen door er een groot digitaal kunstcentrum van te maken dat ruimte biedt voor meeselepende, immersieve exposities. 
Een gebouw heeft stijl als het persoonlijkheid heeft; als het zijn ware aard discreet uitdrukt.
Isaac Gosschalk, architect 

In 1883 liet de British Imperial Continental Gas Association in Amsterdam twee kolengestookte gasfabrieken bouwen – de Oostergasfabriek en de Westergasfabriek – om gas te produceren voor de verlichting van de straten van de stad. 

In Nederland werden in de jaren zestig enorme aardgasreserves ontdekt (de velden van  Slochteren en IJmuiden), wat leidde tot de geleidelijke sluiting van kolengestookte gascentrales. 

De transformatie tot een cultureel centrum 

De jaren ‘80 zijn het beginpunt van plannen om het terrein te herontwikkelen tot een stadspark. 

Ter bescherming van het terrein, dat door de industriële activiteiten sterk was vervuild, en met een buurtinitiatief als stuwende kracht werd in 1981 door de gemeenteraad een landinrichtingsverordening uitgevaardigd. 

In 1989 kregen de 22 oorspronkelijke industriële gebouwen de status van nationaal monument.  Het zuiveringsgebouw, het transformatorgebouw, de gashouder, het regulatorhuis en het machinegebouw werden gerenoveerd. 

In 1990 werd het projectbureau Westergasfabriek opgericht onder leiding van Evert Verhagen, architect, stedenbouwkundige en oprichter van Creative Cities. In 1993 stelde het stadsdeel Westerpark het terrein open voor culturele en recreatieve activiteiten. Het 13,5 hectare grote terrein is ontworpen door de Amerikaanse landschapsarchitect Kathryn Gustafson. 

Oorspronkelijk was het park bedoeld voor tijdelijke culturele evenementen (theaterfestivals, kunstbeurzen en modeshows), maar het werd een permanent cultureel centrum dat in 2003 officieel werd geopend. 

Na diverse centra voor digitale kunst in Frankrijk opgericht te hebben, zijn we enthousiast over deze nieuwe plek in Amsterdam. Fabrique des Lumières zal de bezoekers in Nederland een artistieke en onvergetelijke totaalervaring laten beleven.
Bruno Monnier, CEO van Culturespaces 
Fabrique des Lumières 

In 2018 kocht Duncan Stutterheim alle industriële gebouwen op, die in 2019 werden omgedoopt tot Westergas, met als doel het Westerpark om te vormen tot een cultuurdorp voor alle Amsterdammers. 

 Duncan Stutterheim stelde Culturespaces in de gelegenheid te investeren in de Zuiveringshal, ook bekend als de Gasfabriek, om er een centrum voor digitale kunst te realiseren. 

Bezoek Fabrique des Lumières

Nu te zien: openingsexposities ‘Klimt, goud en kleurrijk’ en ‘Hundertwasser, in de voetsporen van de Wiener Secession’. 

Bestellen